vrijdag 20 januari 2017

Appelconfituur

Momenteel ben ik de laatste hand aan het leggen aan de doopsuikers voor Eden (koosnaampje). Uiteraard wordt dit allemaal nog geblogd eens hij er is. Maar ik wou dus ook zelf confituur maken. Eerlijk is eerlijk, ik had dat nog nooit gedaan. We krijgen meestal zelfgemaakte potjes via de familie.

Er waren nog veel appels uit de tuin en appelconfituur van onze oogappel vond ik wel leuk. Ik baseerde me op deze 2 recepten.
- met kaneel van cakeje van eigen deeg
- met gember van Franzjipan
maar ik paste het hier en daar wat aan.

Ingrediënten:
- 1.3 kg geschilde en gewassen appels (ik gebruikte een mengeling maar voornamelijk Boskoop wat wel een vrij zoete soort is)
- 700gr gewone suiker
- 1 zakje bioconfix van de Bioplaneet (werd me daar aangeraden en ik ben tevreden met het resultaat)
- 1 citroen
- gember / kaneel en kruidnagels.


Meng de geschilde appels met de suiker. Halveer de citroen en pers het sap over de appels. Doe alles in een kookpot en breng aan de kook. Volg de instructies op de verpakking bioconfix, je moet dit zakje toevoegen na ongeveer 5 minuten koken.
Ik verdeelde de hoeveelheid in 2 en maakte een portie confituur met gember. Hiervoor gebruikte ik ongeveer 35gr vers geraspte gember (naar mijn smaak is dit iets te straf, maar anderen vinden het dan weer uitstekend). En in de andere portie liet ik 1 kaneelstokje en 6 kruidnagels meekoken (vergeet deze niet te verwijderen). De allerlaatste brokjes appel plette ik met een pureestamper. Nadien vulde ik de confituur potjes (uiteraard had ik die eerder nog goed uitgewassen, en net voor het vullen spoelde ik ze nog eens in heet water, de dekseltjes erop en even onderste boven plaatsen) na nog ongeveer 10 minuten koken.
Zelf heb ik een voorkeur voor de kaneel appelconfituur, maar smaken verschillen. De consistentie is nogal vast en bij een volgende poging ga ik wat minder suiker nemen want ik vind het toch nog vrij zoet, maar dat is ook persoonlijk natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten