woensdag 13 februari 2019

Kussensloop en leeskussen, de snelste en makkelijkste tutorial

De allergemakkelijkste luie mama methode om een kussensloop en een leeskussen te maken? Die dokterde ik even uit. Aan het uitdokteren was ik langer bezig dan het effectieve maken. En omdat ik zeker nog plan om volgende versies te maken schrijf ik het even voor mezelf neer. Misschien ben ik er nog iemand anders mee van dienst.

De basis formule is : Lengte kussen x2.5 op breedte kussen met 2 cm naadwaarde. Dus bijvoorbeeld voor een kussen van 50x50 cm: lengte 50cmx 2.5 = 125cm2 en de breedte is 50cm + 2cm naadwaarde = 52cm. Knip dus een stuk van 125x52cm.
De zijdes zigzaggen (of overlocken) en de 2 korte zijdes 1 cm omzomen.

Flappen creëren door de stof over elkaar te leggen op de breedte die je wil bekomen. Je wil een hoe voor een kussen van 50 cm dus 125 - 50 - 2cm omgezoomd = 73cm. En je wil 2 flappen dus 73cm/2: 2 flappen van 36.5cm.


Als je een handvat wil vergeet dat dan niet mee te stikken.
! Opgelet, je moet de flappen vouwen met de goede kanten van de stof op elkaar (zoals op onderstaande foto!!, de andere foto's waren duidelijkere foto's maar niet juist).


Stik de 2 open zijdes vast, knip de 4 hoeken netjes af, keer de stof om en plaats het kussen in de hoes door de flappen.

Als je een leeskussen (kussensloop met een voorzak om een boek in te steken en een handvat om het makkelijk mee te nemen) van wil maken volg je hetzelfde principe alleen moet er dus nog een voorzak tussen. Dit kan alleen als je alle stukken apart knipt.
Voor een kussen met dezelfde afmetingen (50x50) knip je dus
- voorpand van 52x52 cm
- 2 flappen van ongeveer 35hx52b cm (deze vormen het achterpand)
- en een tweede stuk van stuk van 54hx52cmb. Je kan ook minder nemen als je de stof niet dubbel vouwt, maar ik heb graag dat de binnenkant van de zak ook een print heeft. De ideale zak komt net iets hoger dan het midden van het kussen. Vouw dit stuk dubbel, je krijgt dan een stuk van 27cmx52cm. Strijk de plooi even plat.

Hoe ga je te werk?
Leg het dubbelgevouwen stuk stof (dit wordt de zak) met de plooi/vouw naar boven op de goede zijde van het voorpand. In dit geval is de appeltjes stof de zak. Dus in feite leg je deze stoffen op elkaar zoals je straks wil dat de voorkant van de kussensloop eruit moet gaan zien.
Leg dan de 2 flappen met de goede kant naar beneden hierop. Op de foto hieronder ligt de onderste flap al goed. Als je stof hebt met een print die een richting heeft, moet je wel even goed opletten dat onder onder is en boven boven natuurlijk.
Vergeet bovenaan je handvat niet tussen het voorpand en het achterpand (de 2 flappen) te steken. Je ziet op de foto hieronder nog net de rand uitsteken.
Stik de 4 zijden aan elkaar. Knip de hoekjes fijn af, keer om, vul met een kussen via de flappen, steek er een boek in en klaar.


Superleuk gepersonaliseerd kadotje als je er ook nog de naam op flockt.


En dan zocht ik ook even op waar je de goedkoopste kussens kan kopen.
Action 40x40 1.63€
Action 45x45 1.83€
Ikea 50x50 1.99€
Ikea 40x40  1.29€

Voila, ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Zoniet, geef maar een seintje.

Afgewerkt naaiproject 2018: 10/12 (ik maakte 1 gewone kussensloop, en 4 leeskussens wat ik als 2 projecten tel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten