woensdag 16 januari 2019

Ne zitzak en een Nederlandstalige tutorial

Ik zat al een tijdje te staren naar deze '30 minutes bean bag'. Oké klinkt verleidelijk niet? 30 minuten, een groot stuk stof verwerkt en een leuk resultaat. Maar 't is in inches en al en taal was in feite nooit echt mijn sterkste kant (seriously why was I keeping this blog again?). Maar dus, mijn baby beer isn't little any meer (tsja, ik ben dus echt geen taalvirtuoos zoals al die andere bloggers), en hij kreeg een zitzak voor zijn 2e verjaardag in hoe kan het ook anders: berenstof.


En aangezien ik dan toch bezig was, heb ik er meteen een vertaling van gemaakt en een handige tip bijgegeven -die ik precies nergens las in het origineel- zodat de print bij jullie niet onderste boven staat...
Nodig:
- stof: schrijfster van de blog beveelt stevige stof aan bij voorkeur voor meubels te bekleden. Ik gebruikte een stevige canvas stof van kokka. Als je zoals ik 2 verschillende stoffen gebruikt kan je hem ook omkeren voor een ander zicht in je living.
- blinde rits 60cm
- vulling : 0.1 kubieke meter (zie verder)

Stap 1: knip 2 stroken van 115cm hoog x 80cm breed. Aangezien ik maar over 1 meter beschikte nam ik 1m x 80cm.

Stap 2: Leg de goede zijden op elkaar en zigzag (of overlock) de lange zijdes. Stik deze 2 zijdes (de 2 lange dus, op de foto heb ik verkeerdelijk een zwarte lijn getrokken bovenaan, dat is dus NIET nodig want hier komt later de rits) met een korte steeklengte (ik stikte alles op 1 mm) goed aan elkaar vast (zwarte lijn op de foto).


Stap 3: Vouw de stof in de lengte in 2 en rondt de onderzijde van aan de vouw af op ongeveer 15cm. (Op de foto zie je dat ik de afronding bovenaan maakte maar de ronde kant van de zak wordt de onderkant dus als je een stof met print hebt moet je dit aan de onderkant doen.)
Stap 4: Vouw de stof terug open en zigzag (of overlock) de stof hier. Nadien met rechte steek (opnieuw korte steeklengte) alles sluiten.

Stap 5: open nu de overgebleven zijde die je nog niet stikte. Vouw in de helft in de andere richting.
Stap 6: Plaats je blinde rits (eventueel filmpje hier of hier) mooi in het midden van de opening en zet deze vast.

Stap 7: Sluit nadien nog de overgebleven openingen en dan is het tijd om te vullen.

Vulling; ik gebruikte hiervoor allerlei stofresten en vulling van oude kussens. Zoals je kan zien is de inhoud van een borstvoedingskussen enorm statisch. Als in het zit overal behalve waar je het wil. Ik was nochtans gewaarschuwd door het wereldwijde web, maar toch wist ik het natuurlijk beter... Ik vind wel dat mijn zak minder mooi valt als die van het origineel en ik denk dat dat door de gebruikte vulling komt. De stofresten maken hem ook vrij zwaar.
Met de restjes stof maakte ik nog enkele bijpassende kussens. En aangezien ik een rest stuk stof van ongeveer 26cm breed over had, maakte ik zelf kussens.


Ik maakte ook een binnenzak. Dat is handig omdat je dan de hoes eens kan afhalen en wassen. Hiervoor gebruikte ik ook dezelfde techniek, stevige stof en een korte steeklengte. Qua afmetingen wist ik niet goed wat nemen en het www bracht me niet echt veel informatie. Ik maakte de binnenzak wel met wat grotere afmetingen (1m25 op 90). Die binnenzak moet je natuurlijk niet helemaal vol vulling proppen, dan lukt het natuurlijk niet eens om hem in de hoes te krijgen, maar het idee hierachter is dat als die dus niet helemaal vol is, je  een stuk uit de hoes kan halen en de vulling kan overbrengen in de binnenzak en de binnenzak er zo makkelijker in- en uitkrijgt. Ja ik kan het niet goed uitleggen, maar als je dezelfde afmetingen neemt krijg je de binnenzak niet makkelijk uit de hoes omdat de opening van de rits maar 60cm is.
Ik heb wel wat zitten zoeken om grotere blinde ritsen te vinden, maar tot nu toe nog niet echt gevonden. De beste tip die ik tot nu toe kreeg was om 2 blinde ritsen in spiegelbeeld te bevestigen, maar ik zoek nog even verder. Tips welkom.
Ik herhaal enkele kleine tips:
- gebruik stevige stof. Zeker wanneer je geen voering maakt en geen zin hebt om overal vulling tegen te komen. Ik gebruikte een canvas van kokka. Geen idee meer waar die vandaan komt (allee ja, die komt uit mijn voorraad, maar de winkel bedoel ik hé)
- gebruik een kleine steeklengte (ik stikte alles op 1mm). Want als 'em voor kinderen bedoeld is dan moet dat wel tegen een stootje kunnen en ge wilt echt niet overal vulling tegen komen (I repeat, zie vulling).
- ik maakte meteen een voering. Dus een extra zak binnenin. De hoes kan dus gewassen worden, want kinderen slepen nogal graag met dingen. Voor de voering vond ik niet echt instructies. Moet die nu net even groot zijn als de buitenzak of eerder groter? Ik maakte hem wat groter met volgende logica in m'n achterhoofd: als ge diene gevulde zak er terug uit wilt krijgen zonder uw rits (die kleiner is dan de korte zijde) kapot te trekken, leek het me makkelijk dat er wat speling op de zak zit zodat ge uw volume wat kunt verdelen. Snapt ge?
- de vulling? Wel overal op 't internet staat dat dat statisch is en dat ge dat best met 2 doet en een stofzuiger in de aanslag houdt en en en. Wel dat is dus ook zo. Do not try it when you are home alone (of met een peuter die zit te jengelen in de babyfoon omdat hij geen zin heeft om een middagdut te doen...) Tenzij het bijna Kerstmis is natuurlijk en ge die graag 'wit' wilt. Ik vulde de zitzak trouwens met stofresten en vulling van oude kussens enzo (recyclage, en poging om een iets groenere mie vanmezelf te maken enzo), vandaar dat die er nog wat leeg uitziet.

Eventuele inspiratie voor restjes? Hier kan je zien wat ik er mee maakte

Stoffen: de buitenstof is van kokka. Voor de voering gebruikte ik gewone stevige witte stof
Vulling: recyclage van stofresten en vulling van andere kussens
Afgewerkt naaiproject 2018: 8/12
Afgewerkt naaiproject 2019: de extra kussentjes maakte ik pas in 2019... en staan reeds hier te blinken op de blog.

Ohja en qua tijd. Ik was er wel iets meer dan een uur aan bezig, maar ik maakte dan ook nog die binnenzak.
Ziezo, ik maak sowieso nog een tweede versie voor Juliette, dus deze vertaling is zeker niet voor niets geweest. Maar laat gerust een berichtje achter als je er iets aan gehad hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten